Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.07.2010 10:44 - ИСТОРИЯ НА ФК ДОБРУДЖА
Автор: zapalqnko22 Категория: Спорт   
Прочетен: 757 Коментари: 0 Гласове:
0



БЪЛГАРИ ИГРАЯТ В 1/2 В РУМЪНСКОТО ПЪРВЕНСТВО И ПЕ1ЕЛЯТ КУПА

Фенове на Вихър (Добрич) освиркват тима след преименуването през 1940 г.

По силата на Ньойския мирен договор (27 ноември 1919 г.), с който България излиза от Първата световна война, Южна Добруджа е предоставена на Румъния. По това време в Добрич все още няма организиран футбол. В началото на 20-те години на миналия век обаче в града се появяват първите спортни клубове.

През 1925 г. група ентусиазирани младежи слагат началото на ФК ВИХЪР (Добрич).

При създаването на клуба възниква спор какво да бъде името му. За този любопитен епизод е разказвал пред журналисти вече покойният вратар на тима Васил Дойнов: "Първоначално половината отбор искаше да се спрем на името Надежда, а другата половина застана зад името Вихър. След дълги препирни решихме да изиграем един мач и така да се решим спора. Тогава на румънски му викахме "меуца". Тимът, който бе за Вихър, победи и така нашето предложение за име на отбора надделя."

Вихър обаче първоначално не е допускан до официални мачове с ловки административни хватки. По тази причина клубът е вписан във фирменото отделение на Добричкия съд като клон на другия отбор от града – Глория. По ирония на съдбата именно Глория е големият съперник на Вихър. Противоборството между двата тима не е единствено на спортна основа. Социалният момент е силно подчертан и това натоварва сблъсъците помежду им с допълнителна доза напрежение.

Зад Вихър стоят предимно разботници и хора с по-скромни доходи. По тази причина отборът страда от перманентен финансов дефицит. Играчите имат само една топка и я пазят като очите си.

Глория пък е клубът на заможните слоеве в града. Първоначално превъзходството е на страната на богатите. Така продължава до 1927 г. След това Вихър постепенно започва да взема връх. Неусетно желаещите да играят за тима стават толкова много, че е създаден дублиращ състав.

През 1930 г. е проведено първото официално градско първенство на Добрич. В него участват 7 отбора. Любопитно е да се отбележи, че клубовете в града са организирани на етнически принцип. Евреите са в Макаби, румънците в Авънтул, а ромите в Туран. Татарите имат два отбора – Шаркетман и Харекет, турците и арменците – само по един – съответно Хукбал и Хоменанмен. Градското първенство е организирано по кръгова система есен-пролет. През 1930 г. Вихър с лекота печели шампионската титла.

Същото се повтаря и през следващите няколко сезона. През 1933 г. отборът е включен в южната национална лига на Румъния или с други думи казано, в първенството на северната ни съседка, което се провежда на принципа на елиминациите. Вихър стартира уверено в надпреварата и побеждава с 1:0 Елпис (Кюстенджа). Българите достигат до полуфинала на първенството, където се изправят срещу най-силния румънски тим в онези години – Ювентус (Букурещ). След много оспорван мач в Добрич Вихър губи с 1:3. За загубата обаче спомага и главният съдия. Реферът затваря очите си, когато нападател на Ювентус тушира български защитник и спокойно изпраща топката в мрежата. При второто попадение пък противников футболист поема кълбото с ръка и със силен шут го изпраща зад голлинията.

Все пак отборът на Вихър успява да спечели трофей и това е купата "Брезяну". Всъщност в Румъния се играе за две купи – "В. В. Тилеа", която се води за национална купа, и "Брезяну", изпълняваща функциите на купа на лигата.

През 1934 г. Вихър е подсилен с няколко футболисти от Глория и триумфира с купата "Брезяну".
На финала нашите срещат сборен състав на Букурещ. На 3 септември в Добрич българският тим побеждава с 3:1 с голове на Опълчанов, Шибу и Рубчев. Нашите са пълни господари на терена и пропиляват няколко стопроцентови ситуации пред вратата на отчаяния съперник. При две от тях топката се отбива в горната греда. За играч на мача е определен авторът на третото попадение – Рубчев. Нападателят е понесен на ръце от феновете и е обявен за най-добрич футболист на Вихър за всички времена.

След Крайовската спогодба, по силата на която Южна Добруджа е върната в пределите на България, имената на двата най-популярни отбора в града са сменени. Вихър става Цар Борис III, а Глория – Левски. Привържениците на Вихър обаче не приемат насилствено наложеното преименуване. Запалянковците се обявяват против смесването на футбол и политика и открито освиркват любимия си отбор – нещо безпрецедентно за онова време. Преди една тренировка около стотина ултраси отиват на игрището, където се подготвя Вихър, и недоволстват. "Това е краят! Не искаме името на царя! Ние си обичаме Вихър и ще продължим да скандираме старото му наименование", пеят запалянковците.

След преврата на 9 септември 1944 г. Вихър още веднъж става жертва на политическата конюнктура. Той е обединен с тимовете Орлов и Славия и приема името Червено знаме.

В този си вид клубът просъществува до 1957 г., когато всички състави в града са обединени в добре познатия днес ДОБРУДЖА.




И ФЕРЕНЦ ПУШКАШ ИЗЛИЗА СРЕЩУ ДОБРУДЖАНЦИ

Освен с мачовете си в румънската лига Вихър може да се похвали и с факта, че срещу него е излизал самият Ференц Пушкаш. За това разказва приживе вече покойният вратар на Вихър Васил Дойнов.

"Тогава ние бяхме транзитна зона и почти всички чуждестранни тимове преминаваха през нашия край. Един от най-силните ми моменти на футболното игрище е свързан с легендата на унгарския футбол Ференц Пушкаш. Неговият Хонвед веднъж премина през Добрич и се отби на стадиона да изиграе една контрола с нас. Стана чудесен мач, който и днес е пред очите ми", разказва последния жив съучредител на Вих



Тагове:   Добруджа,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zapalqnko22
Категория: Спорт
Прочетен: 161558
Постинги: 168
Коментари: 26
Гласове: 25
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031